بلوغ مرحلهای از انسان است که باعث گذار از کودکی و رسیدن به بزرگسالی میشود. فردی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته باشد بالغ نامیده میشود و از نظر جنسی، توانایی بلوغ روانی نیز اشاره به رشد روانی و شخصیتی فرد دارد. بلوغ جسمانی معمولاً در دوران
بلوغ جسمانی
بلوغ جسمانی به مجموعه تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان و سایر جانوران گفته میشود که بر اساس آنها، بیشتر بر اثر ترشح هورمونهای گوناگون، بدن کودک تبدیل به بدن بزرگسال میشود. بیشتر این تغییرات جنبهٔ جنسی دارند و به غدد و اندامهای جنسی مرتبط میشوند. به همین علت بلوغ باعث ایجاد آمادگی، احساس نیاز و توانایی سکس و تولید مثل میشود. زمان، فرایندها و نشانههای بلوغ در پسران و دختران متفاوت است. جهش بلوغ اصطلاحاً به رشد جسمانی بسیار سریعی گفته میشود که معمولاً در اوایل بلوغ رخ میدهد که در نهایت موجب افزایش قد، وزن و رشد عضلات بدن میشود .
بلوغ در پسران
<div class="thumb tleft" style="float: left; clear: left; margin: 0.5em 1.4em 1.3em 0px; width: auto; color: rgb(37, 37, 37); font-family: Tahoma, " iranian="" sans",="" "dejavu="" "noto="" kufi="" arabic",="" "droid="" arabic="" kufi",="" sans-serif;="" font-size:="" 14px;"="">بلوغ در پسران دیرتر از دختران روی میدهد و معمولاً سنین ده تا شانزده سالگی زمان بروز بلوغ جسمانی در پسران است. سرعت بلوغ نیز در پسران کمتر از دختران است و به همین دلیل دوران بلوغ و تکمیل نشانههای آن در پسران بیش از دختران طول میکشد.
در پسرها هیپوفیز واقع در قاعده مغز شروع به ترشح هورمونهایی میکند که بیضه را برای تولید هورمون جنسی مردانه یعنی تستوسترون تحریک میکنند. این هورمونها باعث ایجاد تغییراتی مثل بزرگی اعضای تناسلی و رشد موی بدن و سپس تولید اسپرم و افزایش میل جنسی میشوند.
نشانههای بلوغ در پسران که معمولاً از آنها با عنوان صفات ثانویه جنسی نیز نام برده میشود، عبارتند از: